Tipy pro práci v kuchyni

Tip č.1: Zvýšená kuchyňská pracovní plocha vám umožní pracovat vzpřímeně a uvolněně

Obvyklá výška kuchyňské pracovní desky (u standardně dodávaných linek 86 cm) se ukazuje ve většině případů jako nevyhovující a je lepší ji přizpůsobit tomu, zda je vaše rodina spíše většího, nebo naopak menšího vzrůstu. Nechte si navrhnout kuchyni, umožňující vzpřímené a uvolněné držení těla při práci v ergonomicky optimální výšce pracovní plochy. Vezmeme-li za příklad 170 cm vysokou postavu, pak je pro ni optimální výška pracovní desky 92 cm. Varnou desku lze vůči obvyklé výšce o něco snížit (přibližně o 10 cm), aby bylo lépe vidět "pod pokličku" hrnců na ní postavených (máte-li malé děti, pak je vhodné opatřit varné centrum bezpečnostní zábranou). Kuchyňský dřez se na rozdíl od varné desky vyplatí umístit o něco výš (v případě osob vyššího vzrůstu dokonce až do výšky 100 - 120 cm). Troubu je výhodné zabudovat do výšky očí. Těmito úvahami a propočty je nutné se zabývat již ve fázi projektu kvůli umístění instalačních rozvodů, odpovídající výšce okenního parapetu a podobně. Přizpůsobit výšku pracovní plochy můžete i prostřednictvím soklu pod linkou, který by měl být alespoň 10 cm vysoký a několik centimetrů ustupující za čelo linky, aby vznikl prostor pro nohy, když se k lince přistoupí co nejtěsněji.

Tip č.2: Nepřeceňujte vzdálenosti mezi kuchyňským nábytkem

Mezi varnou deskou a kuchyňským dřezem ponechte alespoň 80 cm místa. Po obou stranách varné desky je vhodné disponovat 30 - 40 cm. Mezi pracovní deskou a spodním okrajem horních nástěnných skříněk si dopřejte vzdálenost větší než 50 cm. V případě rovnoběžné kuchyně počítejte s prostorem kolem 120 cm mezi oběma řadami. Průchod mezi jídelním stolem bez židle a pracovní deskou by měl být široký alespoň 90 cm, v případě kuchyňského dřezu 110 cm a v případě varné desky nebo zasuvkové skříně 120 cm. Pro přípravu jídla počítejte na pracovní desce se šířkou 80 cm. V malé kuchyni může být tento prostor rozšířen o výsuvnou pracovní desku, pojízdný stolek, nebo krájecí desku, zakrývající kuchyňský dřez.

Tip č.3: Nejpřístupnější a nejpřehlednější jsou výsuvné díly kuchyňského nábytku

Výsuvné úložné prostory (které mohou být navíc vnitřně členěny a mohou být plně přístupné nejen shora, ale i z boků) ve spodních skříňkách umožňují mnohem větší přehled, pořádek a jsou snáze přístupné, než obyčejné police. Zatímco ještě před pár lety sloužily "šuplíky" pouze na uložení příborů, vařeček, nožů nebo válečku, v moderní kuchyni se používají s oblibou téměř všude. Díky elegantním nízkým, ale i vysokým a štíhlým vzdušným zásuvkám s plným čelem a otevřenými drátěnými boky se již nemusíte trápit hledáním čehokoliv v nejzažších hlubinách vaší temné spíže. Využití výsuvů v kuchyni je neomezené a jejich obsluha velmi pohodlná. Lze je ovládat i jen lehkým dotykem ženské ruky, který má za následek jejich plynulý pohyb zakončený tichým a měkkým dojezdem.

Tip č.4: Přemýšlejte a dbejte na bezpečí v kuchyni

Máte v kuchyni okno a plánujete před něj umístit baterii dřezu? Otevírá se okno dovnitř? V takovém případě si nejdříve přeměřte výšku baterie vůči parapetu okna. Umístění plynového vařiče pod oknem může být velmi nebezpečné (například průvan by mohl zhasit oheň, nebo plamen podpálit záclony), varné centrum by však nemělo být ani vedle dveří či na frekventovaném rohu kuchyňské sestavy.

Tip č.5: Spotřebiče ani šuplíky nepatří do rohů kuchyně

Kuchyňské spotřebiče (například troubu) ani šuplíky neumisťujte do rohů kuchyně. Můžete mít problémy s jejich otvíráním, ale také s přístupem k vedlejším skříňkám, nehledě také na možnost poškození sousedních dvířek a jejich úchytů.