Uspořádání kuchyně

Víte, co v kuchyni znamená pracovní trojúhelník? Týká se nejdůležitějších funkcí kuchyně, které jsou celkem tři (někdy je jich však rozlišováno až pět):

příprava jídla * vaření jídla * mytí.

Cílem promyšleného plánování kuchyně je uspořádat spotřebiče, skříňky a pracovní plochy tak, aby byl pohyb mezi těmito třemi klíčovými centry (zónami) optimální, tj. co nejpohodlnější, pohotový a nenáročný. Obvyklý postup práce v kuchyni začíná v úložném prostoru s potravinami, pokračuje přes pracovní plochu s dřezem k místu tepelné úpravy potravin, odtud ke stolu, kde je pokrm naservírován, a končí mytím nádobí. Vše v kuchyni by mělo být smysluplně uspořádáno a během tohoto procesu v pravý okamžik snadno po ruce.

Centrum pro přípravu jídla (ať už studené kuchyně, nebo přípravou potravin před vařením) je tvořeno pracovní plochou, v jejímž dosahu je vhodné umístit úložný prostor s noži či dalšími nástroji pro přípravu jídel, úložný prostor s potravinami a ledničku.

Varné centrum je obvykle zastoupeno varnou deskou a úložnými prostory s hrnci a pomůckami pro vaření, které jsou v ideálním případě umístěny přímo pod ní. Varné centrum přitom může představovat celý energoblok, obsahující také pečící, parní nebo mikrovlnnou troubu.

Mycím centrem se rozumí dřez, myčka a úložný prostor s mycími prostředky. Myčku nádobí umístěte vedle dřezu, abyste mohli špinavé nádobí do myčky skládat pohodlněji a nemuseli se přitom bát vody na zemi. Dřez však neslouží zdaleka jen k umývání nádobí (zvlášť v případě, používáte-li myčku). Je velmi důležitý také ve fázi přípravy surovin. Na tuto skutečnost myslí kupříkladu revoluční dřez Active Kitchen od společnosti Franke, který představuje inteligentní kuchyňský systém s veškerým komfortem k umývání, vaření a přípravě pokrmů.

Nejčastějším uspořádáním kuchyní a z toho vyplývající podobou pracovního trojúhelníku bývají linární kuchyň, kuchyň ve tvaru U, L, nebo G, ostrůvková kuchyň, nebo kuchyň uspořádaná rovnoběžně. Optimalizované pracovní postupy přitom podporují a hospodyňku tak šetří tvary kuchyně U, G, nebo kuchyň s ostrůvkem. Opravdu promyšlený návrh kuchyně bere v úvahu dokonce i to, zda je kuchař či kuchařka pravák nebo levák.